fredag 13 januari 2012

Aktieinvest Vs. Avanza Mini, Courtage frågan


En del av planen för 2012 är att starta ett investerande i utdelningsaktier. Summan som kan avsättas för investeringar kommer till en början att vara 1100 per månad. Men hur får jag då ut så mycket som möjligt av den summan, utan att göda bankerna?

En vanlig depå är inte aktuellt då minimi courtaget ofta börjar från 50Kr och uppåt. Det skulle innebära att jag betalar 4,5% i courtage vid min summa. Aktierna måste ju då gå upp lika mycket efter köpet för att jag ska ”Break Even”

I dagsläget har jag en Mini depå hos Avanza, med denna kan jag göra affärer för 9kr per affär. Detta får ner kostnaden till 0,8% i courtage på min summa. Nackdelen med detta är att det förutsätter aktieköp i endast ett bolag per månad. Vilket givetvis funkar men det blir svårt att sprida riskerna. Köp i två bolag ger ju 18kr i courtage kostnad.

Jag har därför börjat tittat på att öppna en depå hos AktieInvest. Man kan här använda sig av deras ”andelsorder” och göra köp så lite som 100kr per bolag. Om man väljer att starta ett månadssparande landar courtaget på 10kr oavsett antal aktier man väljer.  På detta vis kan jag få en bra fördelning av mitt sparande. Mina 1100 kan jag fördela på upp till 11 bolag och ändå bara betala 10kr i courtage. Man kan dessutom ändra sin sparplan direkt på nätet från månad till månad.

En annan stor fördel som aktieinvest erbjuder är att jag kan få tillgång till ett stort urval av aktier från marknader utanför norden, detta till samma courtage som tidigare, d.v.s. 10kr för ett månadssparande. Dock tillkommer en växlingsavgift om 1% på beloppet vid köp i annan valuta än SEK. 

Vad är då slutsatsen på detta något långa inlägg?
Jo att ett konto hos aktieinvest vore ett bättre alternativ än avanza mini för tillfället.

Vad anser ni läsare om denna fråga?

4 kommentarer:

 1. Hej,

  Jag har börjat månadsspara i utdelningsaktier via Aktieinvest. Gillar att man kan få utdelningen återinvesterad utan courtage. Sen lämnar väl designen på sida en del övrigt att önskar.

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för besöket på sidan!

  Ja det är väll en av de saker som jag är ute efter med att starta ett konto där.

  Sedan gillar jag ju även att jag på ett rimligt sätt kan komma åt alternativa marknader (USA) till en rimlig courtage nivå.

  Är det något som du specifikt saknar på sidan?
  Hur upplever du prissättningen på köpen vid andelsorder? Tappar man mycket jämfört med att själv kunna lägga nivå på affärerna?

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Aktieinvests andelorders för 10 kr oavsett antal låter för bra för att vara sant, och är det också. Du kommer absolut tjäna på att köra hos Avanza. Andelsordern går till så att du bara betalar 10 kr, men den kurs du får köpa aktien till är dagshögsta - en viss procent som jag inte kommer ihåg. Haken är alltså att du i princip är garanterad sämre affärer om du gör dem genom Aktieinvest än genom Avanza, eftersom du alltid får i princip sämsta tänkbara kurs på Aktieinvest. Det är också där de tjänar in pengarna som kunderna tror att de skänker bort i välgörenhet.

  Jag satt nämnligen i din sits för ett år sedan och började läsa det finstilta, och hittade det här.

  Mvh
  ZZ-Top

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Tack för synpunkten! Är medveten om att jag inte själv sätter limit på köp och sälj. Håller dock inte med om att jag är garanterad sämre affärer, då jag måste räkna med courtage kostnaden. Idag sparar jag 600/månad hos aktieinvest fördelat på 5 aktier. För att faktiskt få flest aktier för mina pengar skulle detta innebära att jag måste pricka in en limit som ligger en bit över 6% under dagshögsta .

  Detta blir ännu tydligare (eller värre) då jag via aktieinvest mest gör investeringar i amerikanska aktier. Courtaget på amerikanska värdepapper via avanza/mini är ju 29.95$.

  Vill dock tillägga att detta givetvis skulle skilja sig om jag kunde lägga en betydligt större summa till aktieköp varje månad. Jag kan med andra ord inte sitta och säga att alla tjänar på Aktieinvest.

  Mvh
  Småspara

  SvaraRadera