söndag 21 juli 2013

AmerikaFonden

Jag tycker om helger, det är den tiden på veckan när man verkligen kan sätta sig ned och ta itu med idéer som man har. Denna veckas idee och tanke var att skapa min egen fond. Det hela började när jag såg ett inlägg hos, Amatörens aktieblogg, som visade amatörens utveckling jämfört med index.

Nu saknar ju aktieinvest funktioner för att ta fram grafer på ens innehav. (Är kanske priset man får betala för att få en så lågt courtage). Så det har fått bli att skapa en egen sådan graf. För att då få en rättvis bild utav det hela väljer jag att skapa en "fond" för mitt innehav på Aktieinvest, vilket idag bara är amerikanska bolag där av namnet. Den intresserade hittar innehav och fördelning här

Den första transaktionen som (2012-02-20) gjordes till kontot var en 1000-lapp, vilket för enkelhetens skull fått motsvara 10 fondandelar, på så viss blir ju startvärdet 100kr. Under helgen nu har jag sedan roat mig med med att kontrollera alla köp och räkna ut vad kursen för min fond skulle ha varit värd vid dessa tillfällen och hur många andelar jag fått.
Det som ställt till det lite är att min utdelning återinvesteras automatiskt vilket har gjort att jag behövt ta med detta i min beräkning för att få fram värdet vid inköps tillfällena. Men efter lite pill med Excel har det löst sig.


Ovan syns utvecklingen på Amerikafonden sedan den startade i februari 2012. Vid senaste köpet hade kursen stigit 34% inte helt illa. I grafen har jag lyckats leta upp Dow Jones stängningskurser för att ha något att jämföra med. Detta har jag sedan normerat så att startkursen här också blir hundra. (4 utav mina 5 innehav finns med i detta index). Om detta är ett bra index att jämföra med har jag inte riktigt bestämt mig för ännu. Förslag och synpunkter mottages tacksamt. 

Nu dröjer det inte länge innan det är dags för nästa inköp och då ska kursen uppdateras på nytt. Får se om jag hinner få iväg en uppdatering då, annars kommer den efter semestern. Ska även försöka komma med lite fler inlägg om mina innehav

Fram tills dess, Trevlig sommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar