fredag 26 juli 2013

Bolån – Ensam är stark?För ett tag sedan hittade sambon och jag en lägenhet som vi verkligen fastnade för. En tre på 75kvadrat med bra läge i staden där vi bor. Vi har väl egentligen pratat om att nästa steg kanske blir hus, men då ska vi hitta ett som passar vår smak och plånbok. Men det som gjorde att vi började fundera på att faktiskt lägga et bud på lägenheten var att priset var inte så farligt samtidigt som månadsavgiften är låg, vilket skulle leda till att vi även med lån kunde sänka vår boende kostnad något. 

Nu blev det aldrig av att vi lade något bud på lägenheten, av olika orsaker. Men det jag tänkte jag skulle ta upp är det här med att ansöka om lånelöfte.

Då jag anser mig vara helkund hos Skandiabanken (lön, pension samt värdepapper) tyckte jag det var naturligt att prova där först. Eftersom min sambo inte var hemma på dagen provade jag att ansöka själv men där det ändå framgick att vi var två som skulle flytta in i lägenheten, till min glädje visade det sig att jag kunde få ta det förhållandevis lilla bolån som behövdes. Skam vore det annars med tanke på hur mycket som idag lånas till höger och vänster. 

På kvällen satte vi oss och skulle göra en ny ansökan där vi båda stod som låntagare, vi gör ju det här tillsammans. Men till min stora förvåning så blev det denna gången avslag på ansökan. Efter att talat med kundtjänst visade det sig att orsaken är att min sambo bara jobbar som vikarie plus timanställningar. Enligt deras beräkningar skulle vi då inte ha råd med lånet om min sambo inte längre fick några timmar. Ok det kan jag ju köpa. Men då förstår jag inte hur det kan vara okej att jag lånar till lägenheten som vi köper. Det är ju inte rimligt att banken tror att jag kommer sparka ut min sambo om hon förlorar jobbet, utan lär ju fortsätta hjälpa henne i den situationen, det vekade dock inte banken hålla med om.

Därefter provade vi på Swedbank istället och där var det inga problem för oss att få ett bolån. Nu vet jag ju inte vilken av bankerna detta säger mest om, utan det är upp för egen tolkning?
Har ni haft problem med era bolån?

3 kommentarer:

 1. Har aldrig haft några bekymmer med att få lönelöfte på de 3 bankerna vi besökte.
  Nu har vi våra lån på Swedbank men under mötet så hade vi redan fått papperna på lånelöftet innan hon frågade om vi hade fasta anställningar. Min sambo hade ett vikariat för en mammaledig men det var inga bekymmer ändå...

  Är mest förvånad över hur lätt det är att få lån och lånelöfte. Av de tre vi besökte kändes Swedbank lättast tätt följt av SEB..
  Nu blev jag lite osäker men det måste varit Länsförsäkringar vi var på och de behövde mest tid att fundera men lånelöfte fick vi tillslut i alla fall, utan några bekymmer.

  SvaraRadera
 2. Har hållt på en del med det dära. Och kraven har ändrats en del. Bland annat är ju ett grundkrav att som att man är själv ha ett överskott på typ 9000kr ( efter lån och boende är betalt ) Men om man är två skall överskottet vara på 14000. Vilket snabbt sätter beräkningar ur spel. I allfall i fall man inte har 2 medelinkomst jobb.

  Känns lite lustigt när man går till banken och inser att lägenheten man redan äger får jag inte lägga om lånen på för kalkylen inte går ihop längre när sambon lades med i beräkningen. Då skrattade jag och sa aldrig med. På väg att lämna den banken nu.

  SvaraRadera
 3. Hej
  Det där var ju ganska intressant. Får man fråga vilken bank det gällde?

  SvaraRadera