lördag 12 oktober 2013

Lönesamtal var kanske att att ta i?

Som förberedelse på mitt lönesamtal kollade jag en hel del på lönestatistik från sveriges ingenjörer där jag är med. Nu vet jag att det stora företag som jag jobbar på inte riktigt lever upp till de snitt man kan hitta här. Vilket jag även visste om när jag tog jobbet, nu är inte pengar allt och jag har ett fantastiskt roligt jobb. Som en förberedelse tittade jag även på hur lönen ligger för Saco-medlemmarna på företaget.

Tittar man på vad en civilingenjör med examensår 2010 tjänade i snitt under 2012 ligger summan på strax över 32000 kr. Vilket stämmer ganska väll med vad snittet för min ålder ligger på inom företaget. Idag ligger jag på en lön på 29650 vilket alltså är ganska långt från snittet. Ligger till och med under 10% kvartilen, inget kul alltså.

Hur som i veckan var det då dags att ha mitt första "riktiga" lönesamtal. Det hela började ju ganska bra, då jag har ny chef sedan några månader fick jag presentera lite om vad jag gjort tidigare och lyfta fram mina bästa sidor. Var efter samtalet fortlöpte närmade vi oss tillfället där jag skulle lämna min begäran om ny lön. Men med en kommentar i still med att de inte tittade så mycket på det inser man att det hela blir lite små löjligt. När jag sedan presenterade att jag skulle vilja ha 32000 blev det nästa som att chefen skrattade till och så var kommentaren att det blir ju "jätte" mycket räknat i procent. Tycker ju dock inte man kan enbart räkna i procent utan det är ju i kronor som det är intressant.

Nu fortsätter processen med att chefen ska föra in en ranking på avdelningen och sedan ska det sam-rankas på företaget. Så får man se vad blir "erbjuden" för lön. Att det är med citat tecken visar bara på att det nog egentligen inte är ett erbjudande utan mer det man får och att det är färdig förhandlat. Denna process verkar dock dra ut på tiden och förhoppningen var tydligen att det ska vara klart till slutet på november vilket innebär att det möjligen hinner slå igenom på december lönen.

I hopp om en bra löneökning!   

2 kommentarer:

 1. Samtidigt är deras statistik sisådär. Jag har varit i löneförhandlingsdiskussion som chef och som fackrepresentant. och har alltid ifrågasätt statistiken. Kolla antal som svarar i din ålderklass, geografiskt område och arbetsområde.. Ofta är det ganska få. Statistik handlar också om lönenivå mellan två år. Inte om löneökning som kommer från en lönsamtal. Övriga löneökning till ex s.k. Befordringstilläg ingår också i.

  Det är som är viktigare är hur du ligger inom företaget. det finns en lönestruktur i varje företag och du skal ligga på den nivå du borde ligga i jämförelse med de andra. Eter är det facketjobb att höja nivå för företaget.

  Om du vill öka lönen ska du utveckla mer är det som förväntas av en civilingenjör. Byta jobb, internt eller externt, vara obekväm mot dig själv och inte förvänta dig att du ska få en jätte ökning endast för att du gör ett bra jobb. Att göra ett bra jobb är det minimum du ska göra :-)

  Om du vill öka lönen:
  - visa vad du har gjort
  - gå inte för långt i dina försök. Om företaget har satt lönen är det ändå för sen. Dock kan du säga ngt som att du förstår att det finns ingen utrymme för större löneökning i den vanliga lönerevision men att eftersom det du har gjort motsvarar med en "nivåhopp" än en normal utveckling borde det finns möjlighet att göra det utanför lönerevision. Du kan säga att du förstår att det kanske inte gå just nu men att du skulle uppskatta om det skulle komma innan nästa lönerevision. Det förutser också att du har verkligen gjort ngt annat än en normal utveckling (till ex tagit på dig ett nytt område).
  - glöm inte att lönen är alltid baserat på vad du har gjort. Så det kan alltid ta tid innan det kommer.
  - sök nya jobb. Det ger också en idé på vad du är värt och ge mer självförtroende. Jag har hört många som har klagat på lönen men samtidigt tyckte att det var ganska bekväm att jobba på samma plats och inte byta.

  Ang lönenivå är startlön högre än tidigare men man hamnar ungefär på samma nivå efter 20 år. Det gör att det finns mindre utrymme för löneökning. Man kan säga att man får en större kostym från start och att man måste fylla den innan man hytter till nästa.

  SvaraRadera
 2. Nu är det ju tyvärr så att jag inte ligger speciellt bra till om man bara tittar inom företaget heller. Ligger under i de nedre regionerna för min ålder. Till saken hör då att jag faktiskt har haft en bra start de två år som jag varit på företaget och samtidigt fått bra beröm av chefer och ansvariga. Så nog tycker jag att jag borde få lite mer än snittet i ökning, så jag i alla fall närmar mig snitt nivån i lön.

  Tack även för tipsen på hur man kan höja sin lön. Nu kommer jag säkert att vara kvar ett tag till på detta jobbet då jag faktiskt trivs oerhört bra både med kollegor och arbetsuppgifter. Men i framtiden får vi se vad som händer.

  SvaraRadera