söndag 17 november 2013

Pengar att spara! Byt däck själv.

Vintern är snart här på riktigt, vi har fått en omgång med snö som snabbt försvann. Men nu känns det som att det var hög tid att i alla fall vinterrusta bilen genom att byta till vinterdäcken. Sagt och gjort så ägnades gårdagen till denna syssla. Allt som allt kan det nog ha tagit en timme för mig att byta alla däcken. Det ska plockas fram, bilen hissas, skruvar lossas osv. När allt är färdigt måste man sedan iväg och kolla lufttrycket.

Stock Images: Hot Rod Picture. Image: 135024
© Photographer Ron Hilton | Agency: Dreamstime.com

Allt medan jag höll på med detta kom jag att tänka på något jag hörde på jobb i veckan. Det handlade om hur smidigt det var att lämna iväg detta jobb. Att få däcken byta och förvarade på någon av alla de firmor som finns. Så nu har jag tittat på vad detta kostar.

Firman som jag hittade skulle ta 240:- för ett däckbyte. Det är då bara för bytet, med en timmes jobb blir det ju en fin timlön för min del. Skulle jag sedan välja att även förvara däcken på firman och slippa släppa dem fram och tillbaka och försöka stuva in dem i mitt förråd, ja då steg priset till 645:- per säsong. Så genom att göra två timmars eget arbete, vinter och sommar, kan jag spara 1290 kr per år.

För att göra saken lite värre hittade jag ingen firma i min egen stad utan måste åka 4,5 mil till grannstaden för att kunna nyttja detta. Vilket gör att det säkert skulle gå 2 timmar till varje byte. Slutsatsen blir således att jag tjänar både tid och pengar på att byta däcken själv.

Hur hanterar ni era däckbyten?

2 kommentarer:

 1. Så länge jag klara av att göra det själv skulle jag aldrig lägga pengar på att ha någon annan till att byta och förvara mina däck. Tar det kanske en timme att byta däck och tvätta av de man tar av och sen bära in dem.

  Har du inte tummen mitt i hand så hade jag rekommenderat alla som kan att köpa en domkraft och ett riktigt fälgkors istället för skiten som ligger i bilen, kostar några hundra men sen har du allt du behöver för att spara dessa pengar varje år. Och det är inte ens jobbigt om man har hyfsade grejer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer så bra det där. Med riktiga grejer går det så snabbt och smidigt.

   En riktig domkraft hade varit trevligt, finns på önskelistan.

   Radera