onsdag 20 november 2013

Top 3: Mina sämsta aktieaffärer, #1

På första plats över dåliga affärer jag gjort kommer en riktig surdeg: PA Resources

I maj 2008, efter att oljepriset stigit kraftigt, köpte jag mot bättre vetande in mig i PA Resources. Vi kan ju säga att jag definitivt inte hade gjort min läxa ordentligt och läst på tillräckligt om bolaget. Jag föll på den upp hausning som gjordes då. Jag trodde på ett fortsatt stigande oljepris och även att bolaget skulle kunna leverera. Inget av detta visade sig vara sant. Hur som så köpte jag in mig med 100 aktier till kursen 74 kr. (måste nog vara väldigt nära All-time-high för bolaget, så timing är inte min starkaste sida)

Som alla vet vände marknaden och även oljepriset ned. I September samma år hade kursen fallit ner till ca 40 kr och jag tänkte att det kunde vara en bra ide att splitta ner mig. Fortfarande i tron om att företaget kunde leverera och att oljepriset och marknaden hade haft sitt ras och skulle vända upp igen. Ytterligare 100 aktier köptes, nu till ett pris av 39.90 kr.

Ett antal splitar och nyemissioner har passerat sedan dess och idag sitter jag med ett innehav på 21 aktier som omvandlat har en inköps kurs på 664kr. Med dagens kurs på 9.40kr förstår ni vilken förlust affär detta varit. Nu är det inte ens lönt att sälja aktierna utan att även sälja något med vinst så jag i alla fall kan nyttja förlustavdraget.

Lärdomen här är att alltid se till att göra egen research och inte lite blint på allt som skrivs på forum. Se till att företaget uppfyller de kriterium du har för att investera i det. Uppfylls kraven även efter en sättning i marknaden så fyll gärna på. Men snitta inte ner dig i dåliga företag bara för att du har möjlighet. Mest troligt fortsätter resan ner!   
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar