lördag 15 februari 2014

Analys av Betssons senaste köp: Oranje och Kroon

I samband med förra veckans rapport från Betsson medelledas deras senaste nyförvärv:  online-spelbolagsgruppen ”Oranje och Kroon”.

Tittar man på utvecklingen sista veckan har aktien hyllats både av analytiker och även köpare, med en kursökning från 180 till 204 kr. Eller motsvarande 13%. Nu var det ju som så att med en kurs på 180 kr var aktien ganska nedtryckt. Hur som ville jag själv ta en titt på hur senaste köpet påverkar bolaget, och vilken inverkan det har för mig som ägare.

Vad är det då man har köpt? Oranje och Kroon är spelföretag med inriktning på den Holländska och delvis Belgiska marknaden. Detta känns som ett strategiskt bra beslut i och med regleringen av den Holländska marknaden. Känns bra att man på detta sätt minskar de politiska riskerna i bolaget.

I rena siffror verkar det också vara ett väldigt bra köp. Man köper in 22.1M euro i EBIT till en multipel på 4.5 eller maximalt 6.6 om full tilläggsköpeskilling utgår. Men hur på verkar detta resultatet per aktie? Av den initiala betalningen ska 60M euro betalas med nya Betsson aktier. Antar vi en betalningskurs om 200kr per aktie motsvarar det en utspädning med ca 2.82 M aktier. Skulle tilläggsköpeskilling också betalas med aktier innebär det ytterligare ca 2 M aktier.

Innan köpet låg EBIT / aktie på 13.67 kr och efter det initiala köpet skulle EBIT / aktie uppgå till 17.29 kr (efter utspädningen)
Utgår full betalning och den betalas faller EBIT / aktie ner något till 16.54.

Min slutsats blir att köpet är väldigt bra både ur ett ekonomiskt- och risk-perspektiv.
Borde inte vara en omöjlighet att Betsson ska kunna göra en vinst på 15/aktie för året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar